Messen slijpen thuis? Zelf je mes vlijmscherp houden!

Hoewel je messen slijpen met een professionele slijpbeurt na elke paar maanden van gebruik niet te vervangen is, zijn er een aantal dingen die je thuis kan doen om je messen langer scherp te houden. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

 

Aanzetstaal ≠ mes slijpen

De snede of vouw van je mes is het deel waar je mee snijdt. Hier komen beide kanten van het lemmet bij elkaar op één punt, en dit punt loopt over de hele lengte van de snede.
Tijdens het snijden buigt dit punt op het lemmet een beetje om, en snijdt het minder goed. Dit zorgt ervoor dat het soms lijkt of een mes bot is en weer geslepen moet worden, maar meestal hoeft het alleen weer recht gezet te worden. Dat kan je zelf doen met een aanzetstaal! Houdt je mes onder een hoek van ongeveer 20 graden, of 10-15 voor Japanse messen, op het aanzetijzer. Begin onderaan, dus vlak voor het handvat van het aanzetstaal. Beweeg nu het mes naar de punt van het aanzetstaal, terwijl je het mes van de hiel naar de punt laat glijden. Zo haal je in één vloeiende beweging het hele mes over het aanzetstaal. Herhaal dit een paar keer op beide kanten. Doe dit het liefst elke keer voordat je een mes gebruikt. Wij raden het gebruik van een aanzetstaal ten zeerste aan!

Diamantstaaf en keramische slijpstaaf

Een diamanten of keramische slijpstaaf lijken veel op en aanzetstaal. Het verschil is, echter, dat deze slijpstaven het mes weldegelijk slijpen. Hoewel het gebruik bijna hetzelfde is als bij een aanzetstaal, kan je bij het gebruik van een slijpstaaf je mes beschadigen. Het is dus belangrijk om heel nauwkeurig te werk te gaan en kennis te hebben van wat je moet doen. Als je een mes onder een verkeerde hoek houdt, of bij ander verkeerd gebruik, doe je vaak meer kwaad dan goed voor je messen. Daarom raden wij de meeste gebruikers aan om een aanzetstaal te gebruiken. 

(elektrische) doorhaalslijper

Er zijn veel doorhaalslijpers op de markt, waar je het mes een aantal keer doorheen haalt om het weer scherp te maken. Sommige hiervan zijn elektrisch. Ze bieden een snelle oplossing om je mes weer scherp te maken, maar de kwaliteit van dit onderhoud is vaak ondermaats, en de elektrische varianten zijn erg prijzig. Met een doorhaal slijpmachine slijp je snel staal weg van het mes, waardoor het sneller dan nodig dunner wordt. Hierdoor ontstaat ook een verdikking voor vingerbescherming, waardoor het mes vaak niet meer vlak op je snijplank kan liggen. Een doorhaalslijper is gemakkelijk als je onderweg snel een mes moet oplappen, maar de kwaliteit van dit onderhoud valt in het niet bij wat een professionele slijpbeurt voor jouw mes kan doen.

Wetstenen

De “ouderwetse” natte slijpstenen of wetstenen kunnen een prachtig scherp resultaat geven, maar om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om goed te weten wat je moet doen, en het kost veel oefening en geduld om het gebruik van slijpstenen goed onder de knie te krijgen. Net als bij de diamanten en keramische slijpstaven kan je met slijpstenen meer kwaad dan goed doen, als je niet precies weet wat je moet doen. Daarnaast hebben wetstenen zelf ook onderhoud nodig, omdat ze soms ‘gevlakt’ moeten worden. Als je het geduld hebt en de tijd om te oefenen, dan kan je wetstenen gebruiken om je messen zelf te slijpen, maar als je je messen weer vlijmscherp wil hebben zonder gedoe, bestel dan bij ons je slijppakket!