Ui snijden zonder te tranen!​

We kennen het allemaal, je ogen beginnen te prikken en te tranen zodra je uien gaat snijden. Zeer vervelend want in bijna elk gerecht gaat wel een uitje. Toch is het helemaal niet nodig om allemaal capriolen uit halen om droge ogen te houden .

Ik heb zelf vroeger van alles geprobeerd om zonder tranen ui te snijden. Van water onder je ogen smeren, tot zelfs een duikbril op doen tijdens het snijden. Toch is de oplossing veel simpeler en praktischer dan je denkt.

Het is namelijk zo dat het sap in de ui er voor zorgt dat je ogen gaan tranen. Tijdens het snijden met een verkeerde techniek of met een bot mes pers je het sap uit de ui en gaan je ogen dus tranen.

Tip 1: Zorg voor het juiste mes.

Het is belangrijk dat je het juiste mes kiest om een ui mee te snijden. Ga niet met een kartel of broodmes snijden, daarmee maak je de structuur van je eten kapot en wordt het alleen maar erger. Pak ook geen schilmesje of andere kleine mesjes. Uien snijd je gewoon met een koksmes. Pak een koksmes wat jij fijn vindt, dit kan ook een santokumes zijn.

Tip 2: Gebruik de juiste techniek.

Ga niet als een malle lopen hakken op je ui. Pel de ui eerst en snijd dan het topje er af, maar laat de wortel of onderkant zitten! Snijd vervolgens de ui door de helft van boven. Zo krijg je twee halve uien met de wortel er nog aan. Leg ze vervolgens plat op de gesneden kant en snijd vanaf de wortel sneetjes over de lengte. Snijd vervolgens aan de bovenkant (waar je het topje hebt afgesneden) 1 of 2 horizontale snedes. Als laatste snijd je de ui in stukjes vanaf boven. Dit klinkt misschien ingewikkeld en een video zegt meer dan 1000 woorden. Bekijk daarom hier een goede video van Gordon Ramsey die het voordoet.

Tip 3: Zorg voor een scherp mes!

Misschien wel het allerbelangrijkste, een scherp mes. Zoals hierboven staat: met een stomp of bot mes pers je het sap uit de ui in plaats van dat je er doorheen snijd. Hierdoor ga je dus tranen. Een goed scherp mes gaat gemakkelijk door een ui heen zonder veel druk te zetten. Gebruik altijd een aanzetstaal om de vouw van je mes recht te houden. Echter is een aanzetstaal alleen om een scherp mes langer scherp te houden. Wanneer een mes bot is moet het geslepen worden. Een echt vlijmscherp mes laat je super makkelijk en snel een uitje snijden! Laat je messen gemakkelijk en snel slijpen.

ui snijden